Tuesday, 25 June 2013

Merokok depan anak-anak


Salam...

Minggu lepas, bawak hubby ke klinik...sebabnya...weekend tu dia ke KL ade training..and dari tempat dia training ke masjid plak jaaauuuhh sangat..ada la lebih kurang 2km kot...al-kisah dia berjalan kaki la ke masjid untuk solat Jumaat (kalau naik kereta tak timbul la masalah ni kan...hehehe) pegi balik maunya tak penat and sakit kaki sampai bengkak-bengkak..



sambil tunggu hubby jumpa mr doctor...sy terpandang la seorang lelaki ni sedang smoking kat luar klinik...fine la...pastu tengok punya tengok...anaknya ada kat sebelah (umur lebih kurang 4-5 tahun...) adoooii...tensen tengok orang camni..boleh plak merokok depan-depan anak...


anak plak tengah bergayut kat kaki, takde perasaan ke merokok depan anak? kalau kat rumah camana agaknya ye..al-kisah plak wife tengah pregnant...bagus sangat-sangat...sy takde anti sangat ngan orang yang merokok ni tapi please la...kalau nak merokok sila lah ke tempat sunyi daripada orang awam...nak sakit biar lah sakit sorang-sorang...jangan plak berjangkit kat anak-anak or wife...sian dorang kan...




sy ingat lagi masa keje kat kl dulu..menunggu bas RapidKL..ada la sorang makhluk Allah ni tanya kat sy "boleh tak sy merokok?" terpegun plak time tu...1 dalam sejuta orang yang menghormati orang lain bab-bab merokok ni...orangnya masih muda...dan sy rasa dia keje pun biasa-biasa je..bukannya orang yang pakai sut or kemeja nak bekerja..dan sebenarnya selalu gak bertembung ngan orang ni and terfikir dia hanya pekerja am @ buruh aje..but serius orang-orang camni lebih berbudi bahasa compare ngan orang-orang 'atasan' ni...


my hubby?? 

dulu dia merokok gak...before jumpa sy dia penah 2,3 kali berhenti merokok tapi hisap balik...tapi sebelum kawin dah pesan awal-awal..tak boleh hisap rokok heheh...wallahualam...harap-harapnya di belakang sy pun tak merokok gak la =) bukan nak mengongkong ke hape..tapi untuk kebaikan dia jugak, and anak-anak kitorang gak...bak kata P.Ramlee..."sape tak sayang suami oiiii..."






2 comments:

Aine Ainun said...

saya ada 3org abang, ketiga2nya tak isap rokok, abah saya je isap rokok..tapi rokok murah n x la kuat sgt baunya..

dapat suami, tak isap rokok, dapat ipar pun x isap rokok...

Alhamdulillah...

tapi, jujurnya saya mmg x biasa dgn asap rokok, n x suka dengan asap rokok..kalo lelaki isap rokok tau adab takpa, isap rokok jauh2..tapi kalo isap rokok ikut suka ja x tgk tmt saya pun x suka..

sekurang2nya suami x isap rokok depan Ida kan..=)..

SYAHIDA said...

wah bagus2...sy mmg xsuka org yg hisap rokok..allergik itu...

hmmm sy rasa husband sy dh xhisap rokok...(cross the finger)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...