Tuesday, 12 May 2015

Nak Belajar menjahit??



Menjahit???

Satu aktiviti boring...khas untuk orang tua-tua je...itu pemikiran sy satu masa dulu...lepas SPM, matriks ataupun setiap cuti semester tak pernah terlintas langsung dalam pikiran untuk belajar menjahit...tapi waktu dekat-dekat nak kahwin, sy teringin nak belajar..ok untuk diri sendiri dan keluarga...at least lepas la belanja daripada ambik tempahan kan...

nak belajar menjahit pada zaman sekarang senang...buku banyak sangat kat pasaran...nak belajar jubah, skirt, baju kurung semua ade...tanya En Google pun boleh...banyak blog yang share cara menjahit, yang jual pola ade..berlambak-lambak...tapi bagi sy, belajar menjahit ni hendaklah berguru...sebab senang ade permasalahan kita boleh tanya direct dekat cikgu...kalau beli buku, bila kita tak paham takde tempat nak ditanya...tup tup kain ke mana...mesin jahit ke mana...

antara koleksi buku-buku sy =)

sy start belajar menjahit lepas bersalin anak sulung...waktu tu anak baru umur 6 bulan..so pikir-pikir, hadif dah boleh makan solid food, jadi tinggalkan dia untuk 3 jam takde masalah kot...

Pertama kali sy belajar menjahit anjuran Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu...pertama kali menggunakan mesin jahit, jahitan lurus pun jadi bengkang bengkok..kelakar bila diingat-ingat..tapi kat sana la pembelajaran sy dalam bidang jahitan..banyak ilmu yang sy kutip kat sana..bayaran bulanan?? RM5 sebulan je...sangat-sangat murah..tapi itu tahun 2010..sekarang sy tak pasti..belajar samada sesi pagi atau petang (sy ambik sesi pagi) dari pukul 9-12, hari ahad sampai khamis...kepada surirumah ataupun lepasan SPM boleh la cuba ye..boleh klik kat SINI untuk keterangan lanjut..kebanyakan tempat di seluruh Terengganu ada..boleh cuba hubungi pejabat untuk kelas berhampiran rumah korang  echehhh...sijil pun dapat tau...

belajar kat sini guna mesin ni je...untuk beginner ok je...

buku nota..sampai sekarang simpan untuk rujukan

 sekarang sy masih lagi belajar...tak tau kenapa minat nak menjahit membuak-buak...serius...sejak tahun lepas memang dok survey kelas menjahit kat sini...sy ade join kursus jangka pendek anjuran Kolej Komuniti...biasanya kursus ni diadakan pada hujung minggu. So korang yang bekerjaya tapi minat nak belajar menjahit boleh cuba belajar kat sini..yuran pun berpatutan. Kalau kat Kelantan kursus agak limited...tapi bagi korang yang tinggal di KL atau Selangor, best sangat! Macam-macam jenis kursus korang boleh join...jahitan ade (pelbagai fesyen terkini, jubah, manik etc...) masakan ade (nak belajar kek hokkaido, cupcakes, biskut raya!) jeles ai bila tengok senarai kursus kat sana..sijil pun dapat tau! tak sia-sia korang join dari pagi sampai petang untuk 2,3 hari =)  Pasal kursus kat Kolej Komuniti korang boleh klik kat SINI plak..check ikut bulan, pastu kolej berhampiran kawasan korang

Antara hasil jahitan sy selama ini:

 baju kurung raya tahun 2014

 skirt A line

 sarung tilam kekabu

satu lagi kelas yang sy join ialah anjuran Pusat Pembangunan Wanita Kelantan (PPWK)..dari tahun lepas dok survey, jumpa kat kawasan Kok Lanas, plannya nak join tahun depan sebab hadif darjah 1 tahun depan, marissa dah pegi tadika..so tinggalkan iman kat umah mak atau mama ok la kan..takde la membebankan dorang nak jaga anak-anak...kemudian dapat tau ade satu kelas deeeekaaaaat sangat ngan umah sy...3 hari seminggu dari jam 2-5 petang...haaaa dah meronta-ronta keinginan nak belajar kat situ...mintak approval mak mertua ngan mama (mintak tolong dorang jagakan anak-anak!) Alhamdulillah dipermudahkan...so sy merempit jela ke kelas..belajar kat sini dapat sijil....tapi kena lulus exam dulu...majlis graduasi pun ade. yuran bulanan... rm10 je... best tak???



boleh hubungi pejabat PPWK di talian 09-7476568, kebanyakan DUN Kelantan ade kelas menjahit..jadi korang boleh check kelas dekat-dekat ngan umah korang

sy penah survey kelas jahitan anjuran KEMAS..hampir-hampir nak masuk kelas jugak tapi sebab dah join yang PPWK ni, sy pun tolak kelas KEMAS ni..KEMAS pun banyak tempat yang adakan kelas jahitan. Korang boleh check kat sini...aiseh asyik sini je..jom ke SINUN plak kakkakaka..GIAT MARA pun ade...cuma dia ambik untuk full time..tak dapat la sy join...hajatnya nak join untuk part time je...



kalau korang ade follow facebook sy, sy ade share post pasal menjahit..matlamat sy post sesuatu dalam FB ialah 1, biz online sy...2, share sesuatu bermakna untuk kawan-kawan fb sy...jahitan, masakan, homeschool etc..sekurang-kurang timbul minat kawan-kawan fb sy ke arah itu...Alhamdulillah banyak feedback positif yang sy dapat daripada kawan-kawan...ramai yang nak belajar menjahit! 


Do follow Fb sy

syahida azizan




WARNING:
( saya tak menganjurkan apa-apa kelas buat masa ini, ini adalah info yang saya ingin kongsikan kelas jahitan dengan yuran minima yang boleh korang sertai..sila baca dengan teliti wokey)





11 comments:

Nasuha Nazirul said...

Salam kak.. Sy nk tanye, klu nk bljr menjahit Kt yayasan trg.. Blh kol tye kls menjahit terdekat dgn rumah then blh terus masuk bljr ke? Or kena pegi pejabat yayasan isi borang?

Syahida Azizan said...

Salam..sori baru bca msg..blh call dia tnya mna kelas bdekatan..isi borang kt kelas pn blh..msuk blaja tu xpasti la, kalau msuk org lain dh blajar 2,3 jenis pattern xbest jgk kan..hari tu akak bljar awl thn, bln 1..jd cpat2 tnya smpat msuk kelas awl thn dpn

Atikah Shamsudin said...

Assalamualaikum Kak. Kelas jahit kok lanas tu kat mana ye?

Syahida Azizan said...

waalaikumussalam..kelas jahit under ppwk di k.lanas di chabang tiga petronas..ade pasti kat area situ..atas bangunan sek pasti tu kelas ppwk

Bakal Jenazah said...

Assalam kak. Kalau berminat dgn kelas mjahit ppwk terus call or boleh pergi bangunan tunutk dftr?

Syahida Azizan said...

waalaikumussalam..kalau dh tau kelas ppwk berdekatan, blh terus ke sana utk daftar & belajar. kalau nk tau details kelas kat mana, blh call pejabat ppwk & dorang akan bagitau

GURUTUA said...

Kalu lelaki nak belajar boleh ke? Belajar menjahit pakaian lelaki kat ppwk

Syahida Azizan said...

di ppwk kitorang diajar untuk belajar pakaian wanita je..baju kurung traditional, kurung moden, skirt, seluar slack, blaus dan gaun kanak-kanak. kalau nk belajar pakaian di atas, takde masalah kalau lelaki..

zack zacky said...

cuba belajar menjahit dgn pn suhaila di kolej komuniti kuala langat 0331202030...tanya dgn dia bila ada kelas...sy belajar dgn dia...

Anonymous said...

Di ppwk ada kursus jahit manik dan labuci jugk ke..
Kursus dia brpe lme..

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing. Mau tahu hal penting apa saja yang harus diperhatikan dalam proses menjahit pakaian?. Anda bisa mendownload tutorial menjahit di Fitinline.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...