Salam...
Ramadhan dah masuk ke pertengahan kan...alhamdulillah...sy dah hampir kekeringan idea nak masak dah huhuh...yela, sy ni masak 365 hari setahun, bukannya 30hari setahun je huhuhu...jadi memang kekeringan idea gak la nak masak...
beberapa hari lepas, tetiba nak makan kerabu sotong...idea datang masa tengah membeli-belah kat pasar tani...so apa lagi, terus cari bahan-bahan dan petang tu masak.....
Bahan-bahan
500g sotong
2 biji tomato (belah 4)
daun ketumbar (racik-racik kasar)
1 labu bawang besar (hiris nipis)
3-4 biji cili padi (hiris)
3 sudu besar sos ikan
1 sudu gula
3-4 sudu air limau nipis
* air bawang putih (daripada bawang putih yang dijeruk)
Cara-cara:
- sotong dipotong dan dicelur
- Campurkan sos ikan, gula, air limau nipis..rasakan...kalau ade kurang, tambah yang mana patut
- Campurkan sotong yang telah dicelur, tomato dan daun ketumbar
- Siap.....walaaa...........
psst...ni rupanya bawang putih jeruk..kalau kat kelantan biasa dijual di pasar-pasar..ambik airnya
No comments:
Post a Comment