Sunday, 14 October 2012

Gadget...PSP...i-PAd....for kids!


salam semua...sekarang ni penggunaan gadget semakin berleluasa..mcm PSP, i-Pad dan ntah nama apa lagi (ai ni buta it, ini je yg tau hhahha...) memang sekarang ni semakin canggih, bukan setakat untuk kita, kanak-kanak lagi advance daripada kita..(sigh....)




 nak kata ai ni tak menikuti perkembangan semasa, takde la jugak...ai tau ape yang terjadi ngan isu semasa, gadget-gadget yang ade sekarang ni..but kadang-kadang bile terlalu cepat berjalan, ai pun tak terkejar...so layan jela....memang bagus dengan kewujudan gadget-gadget ni...memudahkan urusan kita dalam semua benda..lebih cepat dan pantas...itu menunjukkan teknologi kita semakin canggih manggih hheeh

tapi yang membimbangkan sekarang ni bile penggunaannya dah jadi tak terkawal..ai tak nak komen untuk orang dewasa, ai lebih prihatin kepada kanak-kanak...dah ramai ai dengar keluhan ibu-ibu yang risaukan anak-anak terlalu obses ngan benda-benda ni sampaikan terlupa makan minum, and lebih buruk, mata pun dah jadi rabun...

 
and bile dah jadi camni...ape kita nak buat?

some mummies said "takpe, kita kawal lah penggunaannya dekat anak-anak kita.." hellloo.....u dah beli lepas tu nak kawal-kawal plak. ape plak kata anak-anak "yang ibu belikan sape yang suruh..." (kang gedebuk kena kat muka hehheh)

for me, bukan ai tak nak menghalang nak beli..beli la banyak-banyak, ai tak kesah pun...(bukan guna duit ai pun..) but my opinion and my husband dalam mendidik anak-anak ialah "mencegah lebih baik daripada merawat"....kita tak nak anak-anak obses ngan gadget, so jangan beli...bukan tak mampu, but ini langkah berjaga-jaga kitorang...atas reason ape sebenarnya kita belikan??nak suruh main games?memang akan main games jela...rata-rata kanak-kanak memang main game, bukannya buat benda lain kan...ai perhatikan ibu bapa bagi anak main game supaya bile pegi hospital, tak berlari-lari keliling hospital..supaya more behave...(helloo.....dah namanya budak, mesti la berlari...jadi pasif lagi la takut kan)

ai lebih prefer anak-anak ai bermain menggunakan fizikal daripada mengadap dengan game yang entah hape-hape...memang letih la nak melayan anak-anak main bola, kejar-kejar tapi it's more healthier.... dengan Marissa yang aktifnya, tak boleh bukak pintu mesti je nak keluar....pastu lari-lari sampai tak terkejar...ai ni plak tengah pregnant..7bulan sekarang ok...masih lagi berlari-lari kejar anak hheheh

biar la orang kata ai ni standard orang kampung....anak-anak ai masih lagi bergelumang ngan pasir..tiap-tiap ari WAJIB bermain pasir (masak-masak la konon...) tapi bahagia sangat rasanya. diorang dapat explore dunia yang luas ni dengan sendiri...panjat pokok, panjat tangga, pintu...ai remember my sister-in-law cakap, biarlah diorang panjat tinggi, lagi tinggi IQ diorang...so ai memang tak menegah diorang panjat..bukan menggalakkan sampai terjatuh, but kita kenalah ade sekali...pengawasan tu kena ade... seperti yang ai cakap sebelum ni, memang penat la sikit....tapi berbaloi...


ai memang dah sedar sejak awal lagi...anak-anak ai ni pun macam orang lain jugak...sebelum umur setahun lagi dah pandai main handphone ai...or abah die..sekarang ni pun kalau bukak komputer mesti berebut nak tekan keyboard...tu yang ai buat keputusan, PSP ke, -Pad ke ape ke...memang tak boleh beli..nanti susah sangat nak kawal..tak bagi kang, menangis, memberontak pulak...anak-anak buah ai pun bile dah mengadap ni, nak panggil makan susah sangat..kenyang main game agaknya....

 so kesimpulannya bergantung kepada u all lah samada nak belikan gadget untuk anak-anak ke tak...ai just share my opinion...it's not my money...so anyone nak share ur experience or opinion??

peace to all....


2 comments:

sistr in law said...

'siste in law'...tau dah ayat sape tu
kalau bukn ore ganu..ngehe...

SYAHIDA said...

hahahh..kata2 tu tsemat kukuh dlm ingatan ni hehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...